Onze Tuin

Toen ik twee jaar geleden bij mijn vriendin introk was er eigenlijk van een tuin geen sprake. Logisch ook want alle energie was in de renovatie van het huis gegaan en het aantal groene vingers was ook op één of geen hand te tellen.

Ik heb er dan maar mijn project van gemaakt. Een tuin die aan enkele voorwaarden moest voldoen :

  1. Onze stadstuin  moest en zou zo natuurlijk mogelijk worden. Dus geen sproeistoffen, geen slakkenkorrels, geen ….. Maar wel, een ecologisch evenwicht, een zo breed mogelijk arsenaal aan vaste planten, bijen, hommels en vlinderlokkers. Bloeiende en florerende groenten, een- en meerjarige.
  2. Een tuin die tevens zoveel mogelijk dieren aantrekt, voor zover dat in een stadstuin mogelijk is. Dit is en was een opdracht op zich, maar langzaam worden we beloond voor de inspanningen.
  3. Een tuin waar water van de partij is om natuurlijke belagers aan te trekken, en gewoon omdat water leven brengt in al zijn vormen en facetten
  4. Een tuin waar de kinderen in kunnen spelen, waar gras kapot mag gevoetbald worden, waar de trampoline haar plaats heeft, waar we zalig kunnen luieren in een ligstoel of met een boek aan de tuintafel.
  5. Een tuin die zoveel mogelijk de kringloop bewaart en waarbij we zo weinig mogelijk beroep moeten doen op zaken van buitenaf.
  6. Een tuin die rommelig mag zijn, omdat rommelig plaats biedt aan heel wat beestjes, zichtbare en onzichtbare en omdat we nu niet van de meest geordende en opgeruimde soort zijn
  7. Een tuin die weinig werk vergt, gewoon omdat de natuur het werk voor jou doet, ….

Die tuin bestaat op zich uit drie delen, delen die met elkaar verbonden zijn, maar eigenlijk ook als aparte gehelen kunnen worden beschouwd, al was het maar om de beschrijving wat eenvoudiger te houden. De tuin is voor in de stad op zich wel groot en is eigenlijk volledig omsloten door buren langs alle kanten.

Het eerste deel kan beschouwd worden als een traditionele stadstuin als het op afmetingen en vorm aankomt. Een langgerekt geheel aan de achterkant van het huis, omgeven door twee muren aan de zijkanten en een houten scheiding met de buren aan de achterkant en een trampoline. Een tuin op het zuiden, met een notenboom en een lijsterbes, met redelijk wat schaduw langs de muurzijden. Een deel tuin met heel wat uitdagingen dus..

Het tweede deel is eigenlijk een soort speelweide, een voetbal veldje, een plek om een tent op te zetten, een picknick tafel. Er staat een zeer oude wilg in het midden en aan de zijkanten verschillende oude bomen. Het is een deel tuin dat volledig aansluit bij onze stadstuin en dat we bij toeval konden huren, waar tien jaar lang niets in gebeurde en waar het gras welig hoog stond, zoals niet gemaaide bermen langs de spoorweg.  

Het derde deel is een uitbreiding met moestuin. Het was eigenlijk een heus onkruidveld, maar dat hebben we op natuurlijke wijze omgevormd tot moestuin.

We zijn er ons terdege van bewust dat we op elk moment mogelijks zullen moeten terugvallen op hetgeen ik als stadstuin heb beschreven, daar de uitbreidingen gehuurd worden en ja, met huren weet je nooit.

Het werk is zeker nog niet af, want een tuin kan wat mij betreft nooit af zijn. Het is een proces en onze kennis wordt groter, we lezen en leren bij en elke dag zijn er wel zaken die veranderen.

Eerste Fase : stadstuin deel!

In een eerste fase hebben we hetgeen ik als stadstuin beschrijf, aangepakt. Er was gewoon een hoop zand, en een konijnenhok. Ik ben beginnen graven om een pad te leggen en ik stootte op een betonnen weg die er lag. Noem het een archeologische ontdekking. De via Roma in Gent. Gelukkig lag die net op de plaats waar we van plan waren het pad te leggen, zo hoefden er geen grote werken te gebeuren.

Nadien hebben we de borders aangepakt, we zijn wat planten gaan kopen en hebben gedaan wat ieder in het begin doet : planten en hopen dat het mooi wordt. Dat was in de lente zo’n, twee jaar geleden. Ik had wel een plan, een idee, maar het was evengoed ook gewoon op goed geluk, kijken wat er groeit, en nadien waar nodig aanpassen …

Aangezien het aan de muur grenzende deel echt niet aansloeg heb ik deze herfst besloten daar een vijvertje te leggen. Een beetje water aan het terras, wat bruisend leven dicht bij het huis, een mooi zicht vanuit de keuken en eetkamer. De kinderen hebben de vijver gedoopt, en de poes heeft hem getest en zo konden we weer verder, moe maar voldaan van het werk, blij met het resultaat.

Nu ziet de border er al prachtig uit en ook de vijver doet het goed. Het is een mooi geheel.

Ook aan de achterkant van de langgerekte tuin hebben we een waterpartij gebouwd. Hoe meer water, hoe beter, want water zorgt voor leven. En dat is letterlijk te nemen, want al gauw hadden we enkele padden. Hoe die er ooit gekomen zijn, blijft me een vraagteken, maar soit, ze zijn er en ze hebben het naar hun zin.

Fase 2 : Van gras- en onkruidveld tot een florerende moestuin

Een deel van onze tuin huren we. Het was een stuk zandgrond waar 20 jaar niets in was gebeurd, een heus gras- en onkruidveld, vol kweekgras, akkerwinde etc… Het was onze bedoeling om hier een florerende moestuin van te maken, steunend op de principes van schijnbare chaos van Yggdrasil en Frank Anrijs. Het zou en moest op natuurlijke manier gebeuren en sheetmulching leek ons een leuk experiment.

De fietshandelaar in de buurt zijn we alvast dankbaar voor al het karton!

En dan kwam het plannen, het zoeken naar mooie combinaties van bloemen, groenten en vruchten, het zaaien in volle grond en het toekijken op het groeiproces van zaad tot volwassen plant. Een florerend gegeven op 1 jaar tijd. Fier op het resultaat en nog meer overtuigd dat spitten geen zin heeft, dat sheetmulchen het ondergrondse leven stimuleert, dat de bodem alleen maar vruchtbaarder werd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s