De droom van ons eigen stukje bos!

De tijd staat niet stil. Is het omwille van een writers-block, covid19, of een nog andere reden, feit is dat mijn laatste bericht op deze blog al dateert van ongeveer een jaar geleden . Misschien is de reden wel dat ik naast mijn werk druk bezig was met het uitgebreid lezen en leren van alles wat direct en indirect met bos en bomen te maken heeft. Los van de passie om nieuwe kennis op te doen, is er ook een droom die in vervulling ging : een prachtige vijver en ons eigen stukje bos! Of beter gezegd, een stuk grond voor ons eigen stukje bos. Want ja, nog niet zo lang geleden was het een bos, een klein populierenbos om meer specifiek te zijn, maar dat is door de vorige eigenaar gerooid omwille van de houtopbrengst alvorens wij ons de nieuwe toch wel trotse bezitters mochten noemen.

We werden dus de eigenaars van een vijver en een stuk grond dat in de terminologie van het bosbeheer kaalslag wordt genoemd. En dit, althans zo bekijken wij het , heeft zo zijn voordelen. Het betekent dat wij zelf de richting kunnen bepalen van welke biotoop er zich in de toekomst langzaam zal ontspruiten. De “verplichting” tot heraanplant, al heeft die bewoording een wat rauwe bijklank, staat voor ons dus gelijk aan de “opportuniteit” van een heraanplant.

Al doet het woord kaalslag anders vermoeden, kaal is het geenszins. De populieren werden dan wel gerooid begin 2020, maar het is indrukwekkend om zien hoe, in minder dan een paar maand , de bodem wordt ingenomen door de opkomst van hetgeen al jaren als een zaadbank heeft zitten wachten. De bevestiging van het feit dat de natuur er alles aan doet om kaalheid juist geen kans te bieden. Dit even terzijde, maar een kale bodem is een bodem waar de mens is tussengekomen, het is een bodem die tegen zijn natuur in wordt beheerd, Maar ja, dat wisten we al.

Gegeven de opportuniteit van “kaalslag” schrijven we dus mee aan een verhaal van de toekomst. Zelf kunnen we genieten van het proces, genieten van de omgeving, terwijl we hopen dat anderen en in de eerste plaats onze kinderen al een beter zicht zullen hebben op het resultaat van ons bosproject. Want dat heb je dus met een bosaanplant, het is iets voor de volgende generaties., een soort nalatenschap. De richting wordt echter nu bepaald, de klemtonen nu gelegd, de keuzes van het heden zijn bepalend voor de toekomst.

De volgende weken en maanden zal ik hier regelmatig iets posten over de voortgang van ons project.

Geïnteresseerd? Volg dan gerust en wie weet kunnen we van elkaar leren.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s