Zeekool – een oeroude groente!

Zeekool is zo één van die meerjarige groenten die ook duidelijk in de siertuin niet misstaan. Op zich vind ik dat onderscheid tussen moes- en siertuin steeds wat arbitrair en kunstmatig, want vele vaste planten zijn eetbaar, en vele groenten en fruit hebben een grote sierwaarde. Maar dit gezegd zijnde, laat het ons eens over de zeekool hebben.

Wat mij betreft is het een fantastisch gewas dat er zeker bovenuit steekt omwille van zijn schoonheid in nagenoeg alle stadia van de groei. In het wild staat de zeekool op de rode lijst als een beschermde soort. En het is een oud gewas, stokoud zelfs. Botanisten en ecologen zijn het er meer en meer over eens dat de zeekool eigenlijk de oerkool der kolen is. Het zou reeds 5200 jaar geleden in cultuur zijn gebracht. Een gewas met een geschiedenis dus. Als toemaatje is het interessant te weten dat Thomas Jefferson, ja, de derde president van de Verenigde Staten, de zeekool zeer genegen was en het begin 19de eeuw in Amerika introduceerde. Hij schreef er zelfs over in zijn boek “Thomas Jefferson’s Garden Book (1809)” Want ja, naast president was hij ook een wetenschapper, filosoof, schilder en begenadigd tuinier.  

De kool heeft veel toepassingen in de keuken, maar het meest wordt hij gekweekt als asperges. De jonge boven de grond uitstekende scheuten worden in de late winter afgedekt / gebleekt en zijn na de vroege oogst een ware delicatesse. Maar heb je geen zin in deze toch wel complexe bezigheid, dan kan je hem gewoon laten groeien. Eens de bloemhoofden verschijnen, in hun lichtpaars, grijsgroene kleur, kunnen ze net als broccoli bereid worden. En ben je net als ik een redelijk luie tuinier die een groente vaak in bloei laat komen, dan verschijnen er prachtige witte bloemen die rijkelijk worden bezocht door bijen, sluipwespen, hommels en meer van wat de natuur ons te bieden heeft. Ook die bloemen zijn eetbaar, en verfraaien menig salade of zijn prachtig in een fleurig natuurboeket. Eigenlijk zijn enkel de bladeren niet als eetbaar te beschouwen. Niet dat ze giftig zijn, maar ik zou je toch aanraden ze nu niet op een feestdis menu te zetten, want niet echt lekker en zeer bitter. De grove stengels kunnen dan weer in dunne ringen worden gehakt om te roerbakken. Je merkt het; zeekool heeft ons veel te bieden.

Wat je wel dient te beseffen is dat de plant wel wat ruimte inneemt, en dan is dit nog enigszins licht opgevat. Bij mij beslaat ze na twee jaar toch wel een 2 vierkante meter, maar ze staat dan ook wel op haar voorkeur grond, licht zandig en rijk aan voedingstoffen, pal in de zon. De plant is meerjarig en kan wel 30 jaar meegaan, indien de kern om de zoveel jaar wordt verwijdert om verjonging toe te laten. Vermeerderen doe je best door stekken van zeer jonge scheuten in de late winter. Je snijdt ze gewoon schuin af, plaatst ze in een potje waarbij de kop net boven de grond uitsteekt en wachten maar. Na een maand heb je het begin van een nieuwe kool die je voor de rest van je tuinleven zal verbazen. Zaaien is zeer moeilijk en weinig succesvol, dus best bij vrienden of via het wereldwijde web wat scheuten op de kop tikken.

Maar laat niet na te genieten van deze prachtige groente, en geef er ééntje ook een plaats in je siertuin, rond de vijver bijvoorbeeld. Je zal het je zeker niet beklagen.

Heb je zelf tips, vragen, ervaringen met de zeekool, reageer dan gerust. We kunnen maar van elkaar leren.

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. rikaverhoef schreef:

  Een geweldige plant om te zien en om te eten! Ik ben een aantal jaren geleden begonnen met 1 plant, waar we nu in het voorjaar een keer heerlijk van gesmuld hebben. Ondertussen is er spontaan een tweede plant opgekomen die al groot is en vond ik pasgeleden nog 3 kleine plantjes. Vanzelf opgekomen doordat ik de uitgebloeide bloemen rustig heb laten staan. Dan moet zaaien toch ook goed kunnen?

  Like

  1. groennegenduust schreef:

   Hey Rika, fijn je reactie te lezen. Ik ben alvast fan van de plant. Ik laat ook steeds een deel in bloei komen maar met uitzaai heb ik geen ervaring. Ben je zeker dat het niet gewoon uitlopers zijn vanuit de kern? Bij mij is het alvast op die wijze dat de plant zich vermeerdert.

   Like

 2. Wim schreef:

  Ik heb ooit, 20 jaar geleden, stage gedaan op Mount Congreve in Ierland. Daar werden die gebleekt ban januari tot juli. Daarvoor planten ze een aantal planten in potten die binnen – warm – werden gezet. Een tweede serie werd in een koude kas gezet. Een deel van de platen in de tuin werden afgedekt met potten waar verse stalmest tegenaan werd gelegd. En een aantal andere planten werd gebleekt zonder stalmest. En als ik het goed heb, hadden ze een aantal planten die koel werden gezet en eind mei terug in de moestuin geplant. Daar konden ze dan tot in juli van oogsten. het is van die laatste planten dat ik dan zelf heb kunnen oogsten;

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s