Vrije Uitzaai!

Zoals velen koop ik elk jaar mijn biologische zaden. Voor vaste planten en bloemen is dit bij Vreeckens en Cruythoek. Voor groenten en fruit bij De Bolster. Ik probeer hybride soorten te vermijden en ga voor de zaadvaste variëteiten. Als ik echter de hoeveelheid zaad die ik nog liggen heb even snel overschouw, denk ik een groente, fruit en bloemenbos van op zijn minst een paar hectare te kunnen vullen. Maar ja, die heb ik niet. Op zich is het logisch, de inhoud van één zakje zaad van om het even welke soort is, met enige overdrijving, vaak al goed voor de oppervlakte van de gemiddelde tuin of moestuin.

Daarbij komt nog dat ik eigenlijk niet zoveel zaai, en zeker al niet voorzaai in bakjes en potjes. Ik ben namelijk een beetje een luie tuinier. En daar bovenop heb ik het eigenlijk ook wel moeilijk met oogsten. Zo laat ik graag wat groenten staan, die dan gewild of ongewild in bloei schieten. Of dan laat ik eens een tomaat de grond opzoeken, een komkommer onder de mulch verdwijnen. Dan knip ik eens wat zaadhuizen weg van goudbloemen en komkommerkruid en deponeer ik die gewoon ergens in de tuin, zonder echt nauwlettend te zijn.

Dit alles brengt me bij de mij zo geliefde “vrije uitzaai”. Want is dit niet de essentie van wat er in de natuur gebeurt: de ongebreidelde nood van planten om zich via zaad, en bij uitbreiding, wortelstokken, knollen en bollen, vrijelijk te vermeerderen. Natuurlijk zijn er zo van die soorten die we liever niet in grote getale zien weerkeren. Denk maar aan Canadese fijnstraal, kogeldistel, stinkende gauwe, … Het zijn wat we soms noemen, woekeraars. Maar vaak zijn het ook soorten die juist van groot belang zijn voor het nectar en stuifmeel van onze bijen, hommels, vlinders en nog veel meer. Ik gun ze dan ook een plaatsje, ergens waar ze zich goed voelen.

Maar veel vaker dan zomaar even sporadisch sta ik versteld van welke groenten en fruit ik gratis en zonder enige moeite elk jaar terugkrijg. Zo siert de koriander weer welig onze tuin, komen er overal zonnebloemen op, heb ik een mooi wortelveldje van Nantes en Amsterdamse bak. Om maar te zwijgen over de kleine tomatenplantjes die her en der in veelvoud opduiken. En ja, ik vergeet het dan nog te hebben over het mosterdblad, de bernagie, de winter- en zomerpostelijn, de tuinbonen, de venkel, dille, goudsbloemen en het driekleurig viooltje. Hebben we het over vaste planten en bloemen, dan zijn de muurbloem, het kaasjeskruid, de verbena, de zonnehoed en echinacea alsook de dropplant mijn favorieten.

Zoals ieder jaar is het opnieuw de tijd dat ik me afvraag waarom ik eigenlijk nog zaad koop. Tevens weten die planten en het zaad veel beter dan ons wanneer de tijd gekomen is om aan de kieming te beginnen. Geen geklaag en frustratie bij mij dat er niets opkomt van wat ik heb gezaaid. Eigenlijk doet zich het omgekeerde voor. Elke dag trek ik erop uit om hier en daar wat fijne kiemplantjes te verwijderen. Anders kunnen we wortelsoep voor gans een leger maken, kunnen we deelnemen aan de jaarlijkse traditionele tomantengooi in Spanje.

Bij deze beslis ik dus om volgend jaar de zaadverkoop aan mij te laten voorbij gaan. Hetgeen me nog rest deel ik met plezier uit aan familie en vrienden, en aan eten en tuingenot zal het mij niet ontbreken. Ja, de tuin wordt misschien wat meer chaos dan schijnbare chaos, maar dat nemen we er graag bij.

Ik zou alvast willen eindigen met het volgende : Laat eens wat staan, laat eens wat meer in bloei komen, experimenteer en vooral geniet en wees verwonderd van wat er zich vrij en zonder dwang in je tuin en moestuin afspeelt.

Heb je ook tuinervaringen die je wil delen, herken je je in deze post of vind je het juist moeilijk op deze wijze te tuinieren, reageer gerust, want van elkaar kunnen we leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s