Waarom je dit boek echt moet hebben : Het nieuwe Moestuinieren!

Ken je het gevoel dat je iets wil weten over één of andere teelt, een groente, het zaaien of voorzaaien, noem het maar op. Je wordt overspoeld met tips op het internet en diverse fora. Je ziet door het bos de bomen niet meer.

Wel, dan is het praktijkboek “Het nieuwe moestuinieren ; natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel” een stevige aanrader. Het is zo één van die boeken die de term naslagwerk verdient. Een boek dat bij mezelf steeds niet veraf is, dat ik veelvuldig raadpleeg, gewoon omdat het zo allesomvattend is en heel praktisch. Er zijn nog boeken die in mijn kast liggen en in de buurt komen zoals “Handboek Ecologisch Tuinieren” van Velt. Maar toch, dit boek is meer, ruimer en zeker even praktisch.

Het is wel een stevige brok van 840 bladzijden en redelijk klein gedrukt, wat dan ook voor mij het enige nadeel is, maar er staat dan ook alles in. Zolang het natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel betreft. Want dat is het uitgangspunt. Je gaat er geen NPK bemestingsschema’s in vinden.

Een praktisch boek over het natuurlijk telen van groenten, fruit, kruiden en bloemen voor eigen gebruik. Alles over het oogsten, opslaan en verwerken daarvan. Bij elke groente en / of fruit wordt ook de voedingswaarde gegeven in vergelijking met andere. Het is gebaseerd op de nieuwste inzichten over de teelt van gezonde voeding en de jarenlange ervaring van de auteur hiermee in de praktijk. Bij elk van de zowat negenhonderd trefwoorden van planten en aanverwante zaken staat rubrieksgewijs uitgebreide informatie over de zowat 2500 deelonderwerpen.

Wat ik ook zo fijn vind is dat de auteur geen visie opdringt, maar eerder verschillende visies of praktijken objectief weergeeft. De vele praktijk voorbeelden zijn eveneens leuk en leerrijk. En vergis u niet, het gaat niet enkel over moestuinieren, maar wens je iets te weten over bijvoorbeeld stadslandbouw, kwekersrechten, vegetatieve vermeerdering etc… dan vind je deze makkelijk daar alles alfabetisch geordend staat. Een echt naslagwerk dus.

Verjaar je binnenkort, of nog een late vergeten nieuwjaar tegoed, aarzel niet en laat je verwennen.

Heb jij dit boek al en heb je er ook een mening over? Of andere boeken die je aanprijst? Laat het gerust in de reacties weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s