Monnikskap : One of my favorites

De warme temperaturen dezer dagen doen ons dromen van de lente en de zomer. Sommige vaste planten die de winter ondergronds beleefden komen langzaam bovengronds. De eerste bladeren worden gevormd. We beginnen ze te herkennen, zo van, oh ja, ik was vergeten dat er hier ook een paar van deze stonden. Eén van mijn favorieten is de Monnikskap. Ja, een beetje giftig, dus best vertellen aan de kinderen, maar toch zo mooi.

Dit is zowat de periode waarin ze opnieuw ontluiken, met hun drie- tot vijflobbige, getande en dondergroene bladeren. Het is een najaarsbloeier en in september en oktober siert hij de tuin met diepblauwe bijna fluweelachtige bloemen. Sierlijk, bescheiden, maar oh zo mooi. Hij geeft de nazomer een tint van blauw, contrasterend met de kleuren die de herfst zo eigen is.

Eén van de voordelen van deze vaste plant is het feit dat hij bijzonder winterhard is en temperaturen van -40C° doorstaat. De kans dat ze de winter niet overleven is dus in onze regio’s onbestaande.

Nog een welgekomen opsteker is het gebrek aan voorkeur voor een grondsoort. Het komt erop neer dat hij het zowat in elke grond goed doet, maar liefst toch van een vochtig plekje houdt. Langs de vijver bijvoorbeeld komt hij mooi tot zijn recht. Maar kletsnatte voeten is nu wel zo niet zijn ding. In de boekjes hebben ze het dan zo mooi over “alle vochtige, maar goed doorlatende humusrijke grondsoorten”. Mijn ervaring is gewoon dat hij niet van extreme droogte houdt, maar dat had je wel al door. En, ja, voor ik het vergeet, een wissel van zon en schaduw is ook ideaal. In een stadstuin een goede aanrader. In een overvolle border ook.

Je kan hem ook zelf zaaien, en dat is niet moeilijk. Hou er dan wel rekening mee dat het een licht- en koudekiemer is. Dus zaai gewoon in volle grond rond november en laat er de winter overgaan. Geen nood om de zaden te bedekken, gewoon wat aanstampen is perfect. Heb je al een aantal grote planten staan, dan is de late herfst de ideale periode om ze te vermeerderen. Deel de plant voorzichtig aan de wortel en plant ze in een ruim plantgat. Zo eenvoudig is het.

Ik ben een fan, dat merk je. Heb jij ook zo van die favorieten? Laat niet na te reageren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s