One of my favorites : Chinese Kool

We schrijven 23 februari 2019. Het is weer één van die warme winterse dagen. We worden ze langzaamaan gewoon. Waarschijnlijk zit je buiten, bezig met het één of ander, aan het dromen van je moestuin. Misschien heb je al massa’s voorgezaaid en begin je te beseffen dat er plaats tekort zal zijn. En dan is er nog iets, je hebt je vrienden beloofd dat er deze zomer een waar moestuindinner op het programma staat. De tent is al besteld, want met het weer weet je nooit. Je wil zeker zijn. Je verwacht zo een 50 man, kinderen zullen er ook zijn.

Maar ja, wat zet je dan op het menu? De hoofdbrok moet toch uit je eigen zomerse tuin komen niet? Je hebt je trots, moestuintrots.

Chinese Kool is in die context één van mijn favorieten. En dit omwille van verscheidene redenen. Want ja, je moestuin is waarschijnlijk niet oneindig groot. En goed weer niet steeds gegarandeerd. Je moet dus anticiperen, alle mogelijkheden voorzien.

Chinese kool dus. Een frisse knapperige bite in een salade. Of soep, want ja die is er ook makkelijk van te maken. Roerbakken, een wokgerecht, stoempot, stoven, zelfs een ovenschotel of die felbegeerde smoothie, alles kan. En de smaak? Geen kool dus, al zegt de naam iets anders. Kindvriendelijk. Op zich zijn de mogelijkheden onbeperkt. Het is zo één van die groenten waar je nog op het laatste moment kan beslissen, in functie van het weer, je gemoedstoestand, je zin om snel of uitgebreid te koken. Je hoeft zelfs helemaal geen grote kok te zijn. Succes gegarandeerd.

En de teelt? Niet moeilijk alvast. Veel volume op weinig plaats trouwens, als je al aan efficiëntie mocht denken. Een relatief korte teelt. Niet iets dat je moestuinbed voor het ganse jaar bezet houdt. Voorteelten en nateelten behoren zeker tot de mogelijkheden. Heb je nu een aantal moestuinbakken, een vierkante meter tuin of ruimte zat; de Chinese kool leent zich tot dit alles.

Je zaait ze rechstreeks in de grond vanaf mei, of op een zaaibed onder glas als je de zaken wenst te vervroegen. En in juli, augustus en september heb je kolen om een leger te voeden 🙂 . Zaai of plant je nog eens met regelmaat in juli en augustus, dan heb je ook in de herfst tot eind november Chinese Kool. Makkelijker kan niet toch? Kies je trouwens voor combinatie teelt, zoals “schijnbare chaos” dan is het een perfect groente om alles mee te combineren. Geen massa’s blad die andere soorten dreigen te overschaduwen, neen, een compacte omhooggerichte snelle groeier. Knapperig en lekker.

Dus voor je moestuindinner is dit alvast een aanrader. Je zal het je niet beklagen.

Heb jij nog andere favoriete groenten, die multifunctioneel zijn, niet teveel volume innemen en toch veel volume geven. Snelle groeiers met een frisse bite? Laat maar weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s