Mijn Schijnbare Chaos Moestuinschema 2019

Omdat ik zo een believer ben van het principe van schijnbare chaos van Frank Anrijs, deel ik graag mijn schema voor het komende moestuinjaar.

Indien je het principe trouwens nog niet kent, raad ik je zeker zijn boek aan : ‘In 7 stappen naar een natuurlijke Moestuin’. Heb er ook zelf al een blogbericht over geschreven ( in sectie ‘literatuur’ )

Bekijk het schema hier :

moestuinschema_s 2019

Heb jij al een schema of opmerkingen die mijn opzet nog beter kunnen maken? Reageer gerust!

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jasmijn Vlasblom schreef:

  Leuk, en fijn boek inderdaad. Werk je hier al lang mee? Ben benieuwd hoe het uitpakt en of de planten geen licht wegnemen voor elkaar. Ik neem aan dat je bedden 1,5 breed zijn. En hoe lang? Ik heb zelf het geduld niet voor zo een precieze indeling dus ik zet sinds 3 jaar gewoon zoveel mogelijk door elkaar. Gaat best goed.

  Like

  1. groennegenduust schreef:

   Hey Jasmijn,

   Bedankt voor je reactie. Mijn bedden zijn 5 m lang. Op de kopeinden tussen twee bedden zet ik steeds bloemen en kruiden.

   Trouwens, alles gewoon door elkaar kan natuurlijk ook, en het is hoe ik van nature zou werken. Het probleem voor mij is dat ik me er dan uiteindelijk in verlies.

   Groet.

   Like

 2. Kees de Boon schreef:

  Mooi schema!
  Chaos creëren met een schema, is dat niet een paradox? 😉

  Like

  1. groennegenduust schreef:

   Een schijnbare paradox 😀😀

   Like

 3. lieven schreef:

  Hoe ziet 2020 er dan uit? Schuift alles 1 bed op, of dobbel je elk jaar opnieuw?

  Like

  1. groennegenduust schreef:

   Hey Lieven,

   Door het feit dat verschillende soorten door elkaar staan is het opschuiven van de bedden voor het jaar nadien niet echt nodig. Van wisselteelt hier dus geen sprake. Het kan natuurlijk wel, maar eigenlijk is er geen noodzaak toe.

   Like

 4. Daan schreef:

  Dag,
  Met veel belangstelling het teeltschema van afgelopen jaar bestudeerd op zoek naar een leidraad voor onze nieuw aan te leggen moestuin.
  Toch 1 vraag: Wat is het verschil tussen het zaaibed met evenwijdige golven en dat met juist tegengestelde golven?

  Like

  1. groennegenduust schreef:

   Hey Daan,
   Fijn dat je er wat aan hebt. Het veld met tegengestelde golven zorgt ervoor dat er veel meer ruimte is tussen de twee golven in. Dit is belangrijk voor gewassen die bvb zeer veel plaats nemen zoals courgette. Als je courgette op een bed zou plaatsen met 3 evenwijdige golven, dan zou deze de andere te snel overgroeien. Vandaar. Mocht je hier echter meer in detail willen gaan en veel voorbeelden uit de praktijk willen hebben, dan raad ik je het boek “combineren in de natuurlijke moestuin” van Frank Anrijs aan. Ik heb ook een recensie geschreven over dat boek dat je in de sectie literatuur van mijn blog vindt. Veel succes met het plannen alvast.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s