Al onze tuinen samen

Kinderen die spijbelen voor het klimaat. Een klimaatmars in Brussel, allemaal tekenen dat het ons bezighoudt. Maar vaak wordt er gedacht : wat zijn onze kleine inspanningen waard, vervallen zij niet in het niets in het grote geheel?

We kunnen het echter ook op een andere manier bekijken. Wij als tuiniers, allen samen, kunnen een grote impact hebben. Een impact die zeker niet te onderschatten valt.

Wist je bijvoorbeeld dat in Vlaanderen 8% van de totale oppervlakte uit privé tuinen bestaat, nagenoeg even groot als al onze bossen samen (goed voor 11%). Wist je dat in Nederland de privé tuinen allen samen een oppervlakte van 56.000 Hectare bestrijken. Dat in de UK de tuinen goed zijn voor 4500 km² land. Dat in de UK 16% van alle tuinen een vijver heeft goed voor een totale wateroppervlakte van 450 hectare. Dat 54% van die tuinen 1 of meerdere bomen telt hoger dan 3 meter en dat we in totaal spreken van meer dan 28 miljoen bomen in privé tuinen in de UK. Cijfers die we niet hebben voor België of Vlaanderen hetgeen op zich al wil zeggen dat de overheid het belang van ons als tuinders nog niet goed inschat. Anders zou ze toch op zijn minst inspanningen doen om dit te becijferen.

Maar goed, op die wijze bekeken kunnen we niet anders stellen dan dat wij als tuiniers een immense impact kunnen hebben. Dit op voorwaarde natuurlijk dat we op een voor het milieu gezonde wijze tuinieren. Onze positieve bijdrage aan het klimaat kan groot zijn. Maar die impact kan ook negatief zijn, als we vergeten “positief” te tuinieren!

Elke tuin kan een steentje bijdragen aan de aanpak van globale problemen, zoals klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Door alle tuinen als een geheel te beschouwen, als een “tuincomplex”.

De volgende weken ben ik van plan hier wat dieper op in te gaan, op wat dit voor ons tuiniers betekent, over hoe wij samen ons deel kunnen doen.

Maar eerst vond ik het fijn wat weetjes te verzamelen, was het maar omdat dit de zaken in perspectief zet.

En ja, ook even terzijde. Vaak worden er commentaren gegeven op wat je niet doet, een spijtig gegeven. Ik rij bijvoorbeeld met de wagen en ja, heel af en toe neem ik ook het vliegtuig. Ben ik dan een klimaatbarbaar? Is het niet beter te kijken naar wat we wel, kunnen en willen doen. Niemand is perfect toch, en alle kleine stapjes samen zijn belangrijk. Zo vind ik mijn tuin belangrijk en doe ik er alles aan om deze zoveel als mogelijk “climate proof” in te richten.

Wat doe jij zoal in je tuin? Laat niet na om dit hieronder in de reacties te laten weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s