Van grasveld tot florerende moestuin in 1 jaar

Een deel van onze tuin huren we. Het was een stuk zandgrond waar 20 jaar niets in was gebeurd, een heus gras- en onkruidveld, vol kweekgras, akkerwinde etc… Het was onze bedoeling om hier een florerende moestuin van te maken, steunend op de principes van schijnbare chaos van Yggdrasil en Frank Anrijs. Het zou en moest op natuurlijke manier gebeuren en sheetmulching leek ons een leuk experiment.

De fietshandelaar in de buurt zijn we alvast dankbaar voor al het karton!

Proces van het sheetmulchen in beeld :

En dan kwam het plannen, het zoeken naar mooie combinaties van bloemen, groenten en vruchten, het zaaien in volle grond en het toekijken op het groeiproces van zaad tot volwassen plant. Een florerend gegeven op 1 jaar tijd. Fier op het resultaat en nog meer overtuigd dat spitten geen zin heeft, dat sheetmulchen het ondergrondse leven stimuleert, dat de bodem alleen maar vruchtbaarder werd.

Het resultaat : een florerende moestuin!

Nuttige links

Ik ben er zeker van dat er reacties zullen komen op het gebruik van karton. Anticiperen en objectiveren is dan altijd beter dan in het wilde weg reageren. Daarom hier een aantal nuttige links en wetenschappelijk onderbouwde studies die de vragen kunnen wegnemen :

http://blog.pennlive.com/gardening/2008/10/toxins_in_newspaper_mulch.html
https://permaculturenews.org/2016/03/14/is-newspaper-safe-for-your-garden/
http://blog.natuurlijkemoestuin.be/is-karton-wel-goed-voor-uw-tuin/
http://blog.natuurlijkemoestuin.be/karton-de-laatste-aflevering/

4 Comments on “Van grasveld tot florerende moestuin in 1 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: