Oorwormen en nachtelijke tuinwandelingen

2018 was een bijzonder tuinjaar, gekenmerkt door weinig regenval en aanhoudende hitte. De natuur had het moeilijk, sommige gewassen en planten deden het bijzonder goed, andere hadden dan weer te lijden onder die extreme omstandigheden.

Maar 2018 was voor mij ook omwille van een andere reden een toch wel vreemd tuinjaar. In mijn herinnering zal het blijven bestaan als de ontdekking van de oorworm. Dat beestje dat iedereen wel kent, maar dat zich in onze tuin van de lente tot de zomer heeft laten opmerken. Zonder mijn nachtelijke tuinwandelingen had ik dit echter nooit geweten.

Ik maak er al lange tijd een gewoonte van om de tuin in te gaan alvorens het bed op te zoeken. En op die nachtelijke wandelingen ontluikt ons een gans andere wereld van allemaal beestjes die anders aan ons oog ontsnappen. Het is dan ook aan iedereen aan te raden om af en toe de tuin in te trekken op een uur dat de donkerte van de avond of nacht alomtegenwoordig is. De zaklamp functie van je smartphone blijkt dan van grote waarde. De camera functie ook. Ik besef terdege dat dit tijdelijk verstorend werkt voor zij – de beestjes- die ’s nachts aan het werk zijn, maar dat neem ik er even bij. Wat we eruit leren is de moeite, meer dan de moeite.

De oorworm dus. Daar waar de overgrote meerderheid van tuiniers vraat aan planten en groenten in het algemeen toeschrijft aan slakken, was er bij ons toch wel een andere vaststelling. Slakken waren er nagenoeg niet en daar zitten onze twee Indische loopeenden, Brunette en Violette,  voor veel tussen. Maar dat onze groenten, en voornamelijk het loof van de wortels, de spinazie, de sla, de broccoli  en de courgette, letterlijk kaalgevreten werden door de oorworm, deze had ik niet zien komen. Daar had ik niet op gerekend.

Oorwormen staan ervoor gekend om hun nut bij het bestrijden van bladluizen. Het wordt daarom ook aangeraden om een potje met stro in de winter aan fruitbomen te hangen zodat ze in lente en zomer hun werk kunnen doen. Maar oorwormen zijn omnivoren, ja ook dat wist ik niet. Ik snap nog steeds niet waarom ze in zo’n groot getale aanwezig waren. Het was een nachtelijk slagveld, het krioelde ervan. Met massa’s stortten ze zich op onze groenten. Sommige kruiden en groenten lieten ze links liggen, maar het merendeel mocht eraan geloven.

We gebruiken in onze moestuin het systeem van schijnbare chaos van Frank Anrijs, en de wortelen staan  geschrankt met prij en ui. Geen last van wortelvliegen dus, tot onze verrassing wel van oorwormen. Het zijn fascinerende dieren en ik vermoed dat het gebrek aan bladluizen ervoor heeft gezorgd dat ze hun toevlucht zochten tot onze groenten. Dat is de enige reden die ik kan bedenken. Of toch niet, ook het gebrek, of het in grote getale afwezig blijven van natuurlijke belagers zal ook wel een reden zijn. En dan bedoel ik de merels en meesjes die door het gebruik van pesticiden ter bestrijding van de buxusmot zwaar te lijden hadden. Wij hebben geen buxus, en dus ook geen motten, maar ja, wat je buren in de ruimere  omgeving doen, daar heb je weinig impact op.  Het ecologisch evenwicht was blijkbaar serieus uit balans en ik ben benieuwd of ook 2019 opnieuw het jaar van de oorworm wordt. Ik hoop alvast van niet. En toch blijft het vreemd, want de droogte van 2018 is juist niet te rijmen met de oorworm. Ze hebben juist vochtige omstandigheden nodig en haten droogte. Zou onze mulchlaag er dan toch voor iets tussen zitten, zou die zo belangrijk en vocht regulerend mulchlaag voor hen juist de ideale habitat zijn? Ik weet het niet en alle suggesties zijn welkom.

Ik raad iedereen alvast aan om er in de nacht op uit te trekken, om de wonderlijke tuinwereld van de nacht te ontdekken. Het is boeiend en je zal misschien vaststellen dat de slak niet met alle zonden van de wereld mag worden overladen. Ik wens je alvast een boeiend nachtleven in de tuin, en voor mezelf hoop ik alvast dat deze vreemde diertjes minder aanwezig zijn.

Hier nog een nachtelijke video van onze beste vriend, de oorworm 🙂

Ik hou je op  de hoogte!

Nuttige Links

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorwormen

http://devoedselketen.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s