Winterzaai!

Geduld is een schone deugd. Dat zeggen ze toch. Ik kan niet anders dan het er mee eens zijn. Voor mij komt het neer op de tijd zijn ding laten doen. Het zal niet meer lang duren alvorens we overal foto’s en verhalen zien van mensen die fier zijn op wat ze binnen hebben voorgezaaid, Ze willen de tijd in hun voordeel benutten, de tijd versnellen. Niets op tegen natuurlijk, iedereen zijn ding.

Maar als we daar eens goed over nadenken gaat dat gewoon volledig tegen de natuur in. Vaak komen binnen-voorgezaaide planten / groenten er zwakker uit en ondergaan ze grote stress eens ze buiten worden gezet, verspeend en geplant.

Wat kunnen we dan wel al doen in deze wintermaanden. Wel, het is de ideale periode om vaste planten buiten te zaaien, in potjes of in volle grond. De reden is simpel. Het is gewoon meegaan met de natuur. Het overgrote merendeel van vaste planten zijn licht- en koude kiemers. Ze hebben de koude (zelfs vries temperaturen) nodig om de zaden uit hun kiemrust te halen. En best ook nog wisselende temperaturen. Kieming begint dan ongeveer in maart.

Winterzaai in potjes

Ook vanuit financieel oogpunt is het zaaien van vaste planten een goede zaak. De gemiddelde prijs voor de aankoop van een vaste plant, bij kwekers en tuincentra, is 3 tot 4 Euro. Daar heb je al een zakje van een 200 tot 1000 zaden voor (afhankelijk van de soort). Stel je voor wat voor een voordeel je zoal doet. En er is toch niets mooiers dan zelf het proces van zaad tot plant te volgen niet? Och ja, het neemt tijd, want het duurt wat alvorens vaste planten bloeien, maar zoals gezegd : geduld is een schone deugd. De tijd zijn ding laten doen. De natuur zijn gang laten gaan.

Zelf heb ik een winterzaai gedaan van Monnikskap, Akelei, Verbena, Echinacea, Euphorbia, Dicentra, Persicaria enz.. Allemaal buiten in potjes. Benieuwd wat het gaat worden. Ik hou je op de hoogte.

Intussen zijn we een tijdje verder (half januari 2019), hebben we nagenoeg geen vriestemperaturen gekend, en toch zie ik de eerste kiemplantjes verschijnen. De koploper is de Persicaria Orientalis, met een grappig paarse kiem dat zijn kopje boven de aarde uitsteekt.

Kieming Persicaria Orientalis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s