Piet Oudolf : Ontwerpen met planten!

De naam Piet Oudolf is een begrip in de siertuinwereld. En ‘Schijnbare chaos’ is een begrip in de wereld van de moestuin. Het is geïntroduceerd door Frank Anrijs in zijn boek, “Natuurlijk moestuinieren in 7 stappen”. Wel, je zou kunnen stellen dat Piet Oudolf de grondlegger is van ‘Schijnbare Chaos’ op het niveau van de siertuin. Dat is alvast mijn persoonlijke mening. Zijn manier van combineren, van het kijken naar planten in functie van meer dan kleur alleen is baanbrekend. Het boek van Noel Kingsbury, als introductie op het werk van Piet Oudolf, is een mooi begin als je jouw siertuin een meer natuurlijke uitstraling wenst te geven. Kingsbury beschrijft op een zeer toegankelijke wijze de manier waarop Oudolf naar vaste planten kijkt. Een manier die in den beginne als bijzonder onconventioneel werd beschouwd.

Oudolf vertrekt vanuit het principe dat kleur slechts één van de elementen is in het ontwerpen van een beplantingsschema. Belangrijker nog zijn de vorm, de structuur, de grote en kleur van het blad, de wijze waarop een plant zich gedraagt doorheen de seizoenen, de stemming die het oproept, de functie van een plant als gatenvuller of structuurplant. De functie van grassen en de beweging die ze met zich meebrengen, werken inspirerend. En de combinatie van dit alles doet het geheel zeer natuurlijk overkomen, Het is alsof Piet Oudolf ons met de neus op de feiten drukt, dat hij ons toont hoe vaste planten zich werkelijk in symbiose met elkaar gedragen. Een beplanting die in alle seizoenen haar schoonheid onthult, die het traditionele denken overstijgt. Een beplanting die als mooie meevaller ook nog eens fantastisch is voor het zo bedreigde leven van de vlinders, bijen en hommels om ons heen.

Als je Piet Oudolf en zijn visie op vaste planten nog niet kent, is het boek “Ontwerpen met planten” best wel een goede introductie. In het slechtste geval is zijn visie gewoon niets voor jou, maar zelfs dan zal je inspiratie opdoen, al was het maar dat je op een andere manier naar vaste planten leert kijken. In het beste geval sta je verstelt en denk je van, wow, dit is iets dat ik wat meer moet toepassen in mijn eigen tuin. Wel, dan heb je alvast een goede houvast, leer je -hoe ervaren je ook bent- een aantal planten kennen die een mooie aanvulling kunnen zijn in je eigen tuin.

Het is natuurlijk mogelijk dat je denkt : wat moet dat allemaal kosten? Een logische vraag lijkt me, maar dat mag je niet afschrikken. Piet Oudolf is wereldbefaamd en het is dan ook normaal dat hij in zijn werk direct resultaat wenst, dat zijn klanten dat wensen. De implementatie van zijn projecten kosten natuurlijk duizenden Euro’s, maar ja, wat had je anders gedacht.

Laat je echter niet afschrikken, gebruik zijn werk als inspiratie voor je eigen tuin en kopieer het niet losweg. De kosten kunnen enorm gedrukt worden door zelf zaden te bestellen van de planten die je leuk vindt. Door geduld te hebben en zelf te zaaien, want er is niets leukers dan het proces van zaad tot plant te volgen. Als je hier een leidraad wenst kan je alvast mijn bericht over de “winterzaai” eens lezen, want dit is de manier waarop ikzelf de kosten druk.

En ik heb ook van de verschillende planten die in het boek aan bod komen een aantal Pinterest borden gemaakt zodat je makkelijk een overzicht hebt en op snelle wijze een beeld krijgt van wat jij eventueel leuk vindt en wat van toepassing kan zijn op je eigen tuin. Aarzel niet om even een kijkje te nemen. De borden zijn geordend naar de structuur die Oudolf zelf gebruikt, van gatenvullers tot intermediaire- en ware structuur planten.

https://nl.pinterest.com/groennegendusst/oudolf-garden-design/

Voorts wil ik natuurlijk graag weten wat jij zoal toepast in je eigen siertuin, dit vanuit de visie dat het delen van ervaringen alleen maar leerrijk kan zijn, dat we allen kunnen leren van wat de ander doet in zijn of haar tuin.

Ik kijk alvast uit naar jullie reacties!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. file schreef:

  Kei van een boek. Dan zal je zeker ook Henk Gerritsen: Buiten is het groen, goed vinden. 😎

  Geliked door 1 persoon

  1. groennegenduust schreef:

   Dat boek ken ik niet. Ga het zeker eens bekijken en eventueel kopen. Dank voor de top.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s