Gepost op 20 Dec 2018 door groennegenduust
Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin is het eerste boek over moestuinieren dat ik ooit gelezen heb. En daar ben ik blij om. Het heeft me duidelijk gemaakt wat ik intuïtief al wist. Frank Anrijs schrijft zowel vanuit zijn eigen ervaring als vanuit de ervaringen van zijn ouders en dit zonder belerend te zijn.
Hij pent in een zeer toegankelijke en duidelijke taal zijn visie neer over (moes)-tuinieren. Een visie die vertrekt vanuit de logica van de natuur. Bij het lezen heb je dan ook continu de nijging om ja te knikken, alsof er niets nieuws onder de zon is, alsof hij ons vertelt wat we allemaal al weten. En toch, ondanks de logica, blijkt elke dag dat velen dit boek zouden moeten lezen, de principes ervan zouden moeten toepassen. Principes die niet enkel van toepassing zijn op de moestuin, maar op het tuinieren in het algemeen, en dus ook de siertuin. De opsplitsing tussen siertuin en moestuin is tevens een kunstmatig gegeven, ze is arbitrair en op zich niet nodig. Dus ook als een moestuin je ding niet is, kan dit boek als leidraad dienen om op een meer natuurlijke manier te gaan tuinieren.
Van alle zaken die Frank verteld zijn er vooral twee die me bijgebleven zijn, twee principes die de manier waarop je tuiniert drastisch kunnen veranderen. Twee principes die ik nog dagelijks toepas in mijn eigen tuin:
Daar waar het boek van Frank voor iedereen een aanrader is, of je nu een ervaren rot of een beginner bent, heeft het wat mij betreft ook enkele tekortkomingen. Ten eerste valt hij zeer vaak in herhaling, hij klopt met goede bedoelingen steeds maar op dezelfde nagel, waarschijnlijk omdat hij dit nodig acht, om zijn argumenten herhaaldelijk kracht bij te zetten. Maar na verloop van tijd kan dit vervelend over komen. Je wordt nagenoeg platgewalst met het begrip mulchen. Hij mulcht er bij wijze van spreken op los! Ten tweede kan je de indruk krijgen dat zijn principes voornamelijk weggelegd zijn voor deze met een relatief grote tuin, en dit omdat hij vertrekt vanuit zijn eigen ervaringen en die hebben nu eenmaal betrekking op een tuin van een paar hectare groot. Het zou daarom niet misstaan als Frank een hoofdstuk zou wijden aan de stadstuin, al was het maar om te illustreren dat de principes ook op een kleine tuin van toepassing zijn. Het hoeft niet, maar het zou zijn boek vollediger maken.
Frank heeft de verdienste dat hij het natuurlijk tuinieren op de kaart heeft gezet. Het feit dat zijn lezingen, zijn Webinars, zijn blogs steeds meer volk lokken is het bewijs dat hij slaagt in zijn opzet om mensen te begeesteren voor een andere manier van tuinieren en dat op zich al verdient respect, eindeloos respect!
http://blog.natuurlijkemoestuin.be/
Categorie: Literatuur, MoestuinTags: Boeken, Frank Anrijs, mulchen, natuurlijke tuin, schijnbare chaos, Yggdrasil